Wij werken samen met… De DrogeNappers

Ivo Feuth regiseur 4Elk jaar stelt het Erfgoedcentrum Zutphen een erfgoedthema centraal. Op gevarieerde wijze, met activiteiten zoals tentoonstellingen, publicaties, wandelingen, lezingen krijgt zo'n thema vorm. Veel organisaties werken daar elk jaar hard aan mee. Het Gilde Zutphen, dat al nauw samenwerkt met het Erfgoedcentrum Zutphen om de monumenten open te stellen, heeft daar in 2022 een nieuw onderdeel aan toegevoegd dat lijkt uit te groeien tot een jaarlijks evenement: een toneelvoorstelling. Het idee kwam van Clasien Burkels, tot eind 2023 coördinator van de monumentengidsen van het Gilde. Zij wist de betrokken vrijwilligers, die de historie van onze stad graag uitdragen, enthousiast te maken en - aangevuld met vrienden en bekenden - startten zij onder de paraplu van het Gilde in 2022 met een toneelgroep. In 2023 gingen ze daarmee door en ook voor 2024 staat er een toneelstuk op stapel.

In 2023 trad de groep op onder de naam Gild&Co, maar een meer eigen naam voor de spelersgroep, die nu een hechte groep is, was de wens en onlangs is de naam DrogeNappers vastgelegd. De DrogeNappers staan ook nu weer onder regie van Ivo Feuth.

Vooronderzoek

De teksten voor de stukken die gespeeld worden zijn speciaal voor en door de spelersgroep geschreven. Elk jaar zetten enkele mensen zich hier voor in. Zij doen vooronderzoek en daaruit komen de ideeën om het spel vorm te geven. Het themajaar van het Erfgoedcentrum Zutphen is daarbij het uitgangspunt. In 2022 werd een middeleeuwse rechtszaak ten tonele gebracht en in 2023 werd vanwege het thema De Hanze Herleeft een middeleeuws marktspektakel gespeeld. Het erfgoedthema van dit jaar is: Gedrukt in Zutphen. De toneelschrijvers putten voor hun teksten uit het boek Dit is geprint toe Zutphen (Zutphense Erfgoedpublicaties 001), het verhaal van Jaromir uit de Librije en uit een bloemlezing uit De Katechismus der Natuur van dominee Martinet. Het geheel wordt wel luchtig gehouden. Ivo moest als oud-inwoner van Deventer wel even schakelen met dit thema. “Gedrukt in Zutphen, die associatie had ik helemaal niet!” Waar gaat het toneelstuk over? "Er gebeurt van alles, aan het hof van Karel van Gelre klopt drukker Thiman Petersz. Os van Breda aan en vraagt om geld om zijn drukkerij open te kunnen houden. Ook volgen we in het spel Jaromir die in de Librije achtervolgd wordt door een... En we kijken mee naar het werk van Dominee Martinet", vertelt Ria Westerink, een van de toneelspelers.

Co-creatie

Vanaf het eerste optreden is regisseur Ivo Feuth verbonden aan de DrogeNappers. “Het is niet zo dat ik top-down werk”, vertelt hij, “we werken aan een co-creatie. Het is niet ik, maar wij. De mensen zelf verantwoordelijk maken. We doen het samen en daar word ik blij van. We bespreken samen wat we gaan doen en we proberen uit of het mogelijk is. Daarin hebben de spelers ook inbreng. Ria, die net als vele spelers nog nooit op toneel had gestaan, besefte al snel dat het goed voelde. “We kwamen in een warm bad, een vertrouwde omgeving. Het was veilig om fouten te maken, dat was niet erg. We waren de schaamte voorbij, was iets wat we allemaal wel voelden.”

“Voor de kleding zijn we in het eerste jaar terechtgekomen in Doesburg. Daar konden we lenen uit hun historische kostuums”, vertelt Ivo. “We proberen nu zoveel mogelijk in onze eigen kring kostuums te maken. Zo is onlangs Costuumgroep De Juiste Steek ontstaan. We kunnen aanvullen met de kleding uit Doesburg”, vult Ria aan.

Subsidies en giften

Eigen teksten en kostuums maken, rekwisieten bouwen in samenwerking met jongeren uit de stad, dat maakt dat de kosten gedrukt worden. Want ook een amateurvoorstelling heeft de nodige kosten. Gelukkig hebben de DrogeNappers met Johan Blanksma een heel goede fondsenwerver in huis. “We hebben verleden jaar een subsidie ontvangen van de gemeente en de Rabobank gaf ook een mooie bijdrage. We willen ook dit jaar de voorstelling gratis toegankelijk houden. Als je dan ziet wat we als giften na de voorstellingen kregen, daar word je warm van. Daarmee laat het publiek zien dat het heeft genoten”, vertelt Ivo. “Vergis je niet, we trekken publiek van heinde en verre. Er komen zelfs mensen uit Groningen”, weet Ria te vertellen.

“De repetities voor de voorstelling van 19 t/m 21 juli zijn al begonnen. En we treden op in de Burgerzaal. Een prachtig, historisch gebouw met een mooie akoestiek. We hopen met dit nieuwe stuk weer een breed publiek te trekken”, besluit Ivo het gesprek.