Wij werken samen met… Wijnhuisfonds

Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt veel samen met allerlei (erfgoed)organisaties om onze erfgoedschatten zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Elke maand stellen we een van die samenwerkingspartners voor. In deze aflevering spreken we met voorzitter Dorine Boerboom van het Wijnhuisfonds in Zutphen. Met dit fonds werken we op meerdere vlakken samen, zoals in Zutphense Pracht, Open Monumentendagen en de Paltsprijs.

Wijnhuisfonds DorineAl bijna honderd jaar geleden werd het Wijnhuisfonds opgericht. Het doel was en is nog steeds "het bevorderen van het stedelijk schoon in de gemeente Zutphen door zorg voor instandhouding van hetgeen aldaar van belang is uit het oogpunt van geschiedenis of kunst.” Met andere woorden: het fonds verwerft verwaarloosde panden en restaureert ze, verhuurt monumentale woningen en bedrijfsruimte, zorgt voor een levendige en aantrekkelijke binnenstad én vergroot de betrokkenheid van inwoners en bezoekers bij het cultureel erfgoed, onder meer door panden publiek toegankelijk te maken. "We hebben als Wijnhuisfonds (WHF), naast onze panden en het redden van erfgoed dat niet door anderen wordt gered, ook nog het verhaal van Zutphen wat we willen helpen vertellen. Dat verhaal is dat we natuurlijk heel veel mooie historie hebben. Wat dat betreft hebben we een dichtheid in historische panden, die bijna nergens wordt geëvenaard", vertelt Dorine. "We staan nu voor grote opdrachten zoals verduurzaming van de panden die in ons beheer zijn. Dat maakt het een ingewikkelde tijd. We hebben daarom krachten nodig die weten waar het om gaat. Sinds januari is Suzan te Brake de nieuwe directeur, zij is een heel ervaren persoon in monumentenland. We zijn het verduurzamen nu aan het stroomlijnen zodat we het goed voor elkaar hebben. En we hebben met haar onderzocht waar we achterstanden hebben en wat beter kan. Daarnaast willen we meedoen in het Zutphense, wij zijn als WHF een niet onbelangrijke speler." Dat er "een sterke, historische community" is merkt ze op meer gebieden: "Suzan en ik volgen de cursus Zutphenkunde. Geweldig om dat enthousiasme te zien. Met zijn allen zijn we bezig om elkaar te enthousiasmeren.”

Paltsprijs

Een van de manieren om het publiek te betrekken is de tweejaarlijkse uitreiking van de Paltsprijs. Dorine: “Het is een stimuleringsprijs, die erop gericht is om het enthousiasme voor restaureren zo breed mogelijk te maken. Wij zoeken de kandidaten voor deze prijs niet zelf, die panden worden door de eigenaren of anderen voorgedragen. Het resultaat is een voorbeeldfunctie van een pand, waar wij ons enthousiasme over laten blijken door het uitreiken van de prijs. De selectiecommissie wordt breed samengesteld. Het verhaal van Zutphen, dat leeft hier heel sterk. Dat komt ook omdat de gemeente daar veel aandacht aan heeft besteed, archeologie in Zutphen is echt heel goed. Maar er zijn in de breedte echt heel veel mensen bij betrokken. En dat is ontzettend leuk. De Paltsprijs is een onderdeel van die aanwezige cultuur; verhalen naar boven te halen over alles wat historisch is en de stad mooi en interessant maakt.”

Open Monumentendag

Vanuit die gedachte zit het WHF ook in het Open Monumentendagcomité. “Wij verzoeken als WHF onze huurders vriendelijk of ze willen meedoen in de openstelling. Dit jaar heeft een aantal daaraan voldaan, meer dan andere jaren. Dat hopen we verder uit te breiden. De panden zijn erg goed bezocht. Op de ochtend van de eerste Open Monumentendag dit jaar maakte het comité, samen met burgemeester en wethouder, een rondje langs een aantal monumenten. We zijn ook naar de officiële opening van de Aardappelkelder in Warken geweest waar wethouder Wannet de eerste zak aardappelen omhoog mocht halen. Waarna we richting de schaapskudde gingen die als levend erfgoed in het zonnetje werden gezet. Monument van het jaar worden is een steuntje in de rug. Het gerechtsgebouw hebben we dit jaar kunnen toevoegen aan onze openstellingslijst. Met 650 bezoekers op één dag was dat een groot succes. En dat op zondag op de markt het festival Ambacht 21 plaatsvond was heel toepasselijk, ambachten zijn het levende erfgoed.”

Het verhaal over Zutphen wordt ook verteld in het magazine Zutphense Pracht, dat twee keer per jaar verschijnt. Net als het Erfgoedcentrum Zutphen draagt ook het Wijnhuisfonds hieraan bij. “Wij ondersteunen Zutphense Pracht financieel, maar verder is zij een autonome organisatie. Mocht de redactie een vraag hebben over een bepaald monument, of een onderwerp waarvan wij input kunnen leveren, dan doen wij dat natuurlijk.” De donateurs van het Wijnhuisfonds kunnen het nieuwe exemplaar binnenkort weer verwachten. En onlangs werden ze uitgenodigd om de documentaire De Maquettebouwer samen te bekijken. Iedereen was daar erg enthousiast over. Over de maquette en over de film!” En waarschijnlijk ook over de stad, die mede dankzij de inspanning van het Wijnhuisfonds zo mooi is.